Пропускане към основното съдържание

Не забравяй откъде си тръгнал!


Рядко използвам удивителна в заглавие - освен ако не искам да изразя някаква много голяма емоция. Ами случаят е такъв. Вече почти ежедневно започвам да наблюдавам хора, които тотално са забравили какво е да си 'начинаещ' в нещо. Откъде са тръгнали, по чии стъпки са вървели и как самите те са се учили. А е повече от ясно, че никой не се е родил научен. Самият ни живот, начина, по който се развиваме - е с непрестанно учение. И това да не забравяме, че и самите ние сме били неуки в нещо, е изключително важно. Защото не позволява да подценяваме и другите, които се учат в момента. Да ги заклеймяваме или да ги осъждаме. Българите специално много сме свикнали да не гледаме гредата в нашите очи - а да забелязваме треската в чуждите.

За мен най-важното нещо е всеки един човек да се самооценява възможно най-разумно, рационално и правилно. Да не се величае прекалено - или обратното (за което по-често съм говорила в блога): да се подценява и да си набива ниско самочувствие. Първото обаче като поведение е много по-заслепяващо за хората. Това води до едно силно подценяване на другите, което всъщност често изиграва неприятна шега. Има прекалено много примери в историята, че истински талантливите ученици, могат да надминат учителя си. И в избора на учителя е дали да запази едно истинско, здраво приятелство, което да остане и след това. Или обратното - да не успее да превъзмогне това, че някой е станал по-добър в нещо от него - и да започне да вреди на себе си и околните с поведението си. Това е като порастването на едно дете. Не всички родители са готови за този етап - дори като мислене. А изборът какви отношения да запазят след това, в голяма степен е и в самите тях.

Много съм писала за подценяването. Защото винаги ми е било тъжно, когато виждам нещо красиво, някакъв талант, нещо неповторимо, което се скрива зад притеснение, липса на увереност или вяра в собствените възможности. Никога обаче досега не съм писала за надценяването. А като типична крайност - и това е нещо изключително вредно за този, който изпитва подобни чувства. Всеки има определени качества, с които е по-добър от останалите. Въпрос на правилна лична преценка е това да е изцяло рационална оценка, която не се заслепява от емоционалната страна на нещата. И реакцията на ситуациите, в които някой друг е по-добър от нас самите с нещо, е едно от най-показателните неща за това какви хора сме всъщност. Тъй като всеки има вътрешната нужда да е добър в нещо. Да е по-добър. Дори да е най-добър. Но всъщност най-важното нещо не е това дали ще завършим първи в състезанието (било то и само в нашите си собствени глави). Въпросът е да останем верни на себе си и на истинските положителни ценности на финала. Защото това е нещото, с което се различаваме. И нещото, което запазва едни истински, трайни и искрени отношения. Когато пътят е постлан основно с клюки, сплетни, злобни приказки, завист и/или негативизъм, крайният изход не е най-добрият и за самите нас. Това затваря всички врати на искреността, доверието, вярата и всички онези положителни качества, които остават на финала. И които ни правят истински хора.

Затова. Не забравяйте откъде сте тръгнали. Благодарете на учителите си. Радвайте се на учениците си и децата си - особено ако те ви надминат в уменията си. Това е най-истинското доказателство, че сте си свършили работата добре. Оценявайте усилията им и ги подкрепяйте по пътя им. Така те винаги ще са до вас. Животът е толкова кратък и толкова красив, че да го пилеем в излишни негативни емоции, които така или иначе ни се сервират всеки един ден. Не подценявайте първите стъпки на всички онези, които тепърва се учат да ходят - независимо в коя сфера и област - шофиране, нова работа, танци, калкулации.. Може съдбата им да е да станат едни от най-великите лекоатлети. Или счетоводители. Или танцьори. Въпрос на талант, упорство и вяра в собствените възможности. И понякога това някой да повярва във възможностите на другите - и да им даде шанс, може да е едно от най-важните неща в целия им живот.

Коментари

Анонимен каза…
В бг е трудно да си начинаещ, в каквото и да е било. Но все пак се намират и добри хора, които да ти помогнат в кофти момент.

\M

Популярни публикации от този блог

Какво могат - и какво не могат да ми дадат народните танци?

Последните 2-3 години се вижда една много силно изразена тенденция за връщане към народното ни творчество - и изключително голям интерес към народните танци като цяло. В това, разбира се, няма абсолютно нищо лошо. Мотивацията на хората за включване в редиците на клубовете е съвсем различна обаче. И много често търпи развитие по време на обучението. Какво всъщност могат - и какво не могат, да дадат танците (това е лична позиция - и естествено може да бъде критикувана, осъждана или неразбирана): 1. Двигателна култура. Със сигурност ако човек никога през живота си не се е сблъсквал с някакво движение - независимо дали то е лека атлетика, фитнес, разходки, планинарстване, народните танци ще му дадат нещо ново и различно. За жалост обаче, когато вече сме израсли детската възраст, това се случва много по-бавно. Но - както с всяко нещо, всичко е въпрос на усилия и желание от страна на танцуващия.  На много хора първоначалната им концепция за започване на обучение по народни танци е р

"Когато ученикът е готов, учителят ще се появи"

Цитираното заглавие е една будистка поговорка, която изключително много уважавам и която Тери ми беше споделил много отдавна. Последните дни по стечение на обстоятелствата са ми много силна причина да се обърна към себе си. Преди време един близък мой човек ме беше питал защо имам нуждата да пиша в блога. Какъв е този мерак за писмено изразяване на вътрешния ми духовен свят. Всъщност отговорите са няколко. Понякога просто искам да оставя мислите сами да се съчетаят и на повърхността да излезе това, което вероятно иначе няма да имам повод (или причина) да изкарам. В някаква степен това помага и на мен самата да събера и подредя мозайката на различни ситуации. А понякога имам нуждата просто да излея емоцията, която ми се е насъбрала от различни поводи и събития. По-интересното е, че все повече познати и приятели започват да ми споделят, че следят моя блог. Включително и хора, които вече не са от обкръжението ми, което все пак ме кара да се надявам, че съм успяла да дам нещо