Пропускане към основното съдържание

За избирателните сравнения




Много се чудех как да започна този материал, тъй като ми се иска в него да събера неща, които обмислям от доста време. Обикновено се амбицирам да седна да пиша в блога, когато съм провокирана от нещо - и основната причина за провокацията този път е всеобщото мрънкане за ситуацията в страната ни. Този път няма да говоря за личния принос, личната мотивация, собствените действия и пр. Правила съм го преди - не мисля, че нещо се е променило оттогава. Този път ще говоря за статистики.
Винаги съм се чудела следното нещо: защо всички, когато сравняват стандарта си на живот в България - се сравняват само и единствено със Западна Европа, САЩ, Австралия, Япония или Канада? Или както икономистите още ги наричат - Великите империи. Защо никой никога не се замисля какво би било ако се беше родил в Катар (особено ако е от женски род)? Или Египет? Или Еквадор? Или ЮАР? Дори и в чисто процентно съотношение демократичните републики, които изброих като притегателни са доста по-малко от останалия свят. Но сякаш забравяме за него - или поне изборът да се емигрира в тази посока, е доста по-голямо изключение. Масово гледаме на Запад (или към Северна Америка). Масово сравняваме стандарта на живот само със Западна Европа - колко е цената на винетката тук, колко е цената на винетката в Швейцария, колко е заплатата тук, колко е заплатата в Англия. Разбира се, хубаво е да гоним по-доброто. Хубаво е да сравняваме с идеята да се търси по-добър живот. Нещото, което мен лично ме натоварва е, че това се прави само и единствено с логиката да се недоволства на общо основание. Да се обяснява колко са 'зле' българите. Колко сме неспособни, мързеливи, лениви и пр. И пр.

А знаете ли колко е средната заплата в Тайланд? Или Куба? Аржентина? Еквадор? Перу? ЮАР? Пазарното общество още изначално определя това неравностойно разпределение на блага - както има бедни хора в държавата - така има и богати. И съответно - както има бедни държави в света - така има и богати. Това в коя посока ще се развие твоето състояние зависи от много и различни фактори. За конкретната личност - има огромно значение колко 'продаваема' е тя - независимо в кой бранш се включва. Доколко си оценява собствените умения, доколко знае как да се възползва от заложбите си, доколко 'надува гайдата' (за това вече съм говорила), доколко е активна и търсеща. Дори приказката: "Музикант къща не храни" става изключително невярна - ако другите фактори са налице. Не за друго - имам примери на достатъчно успешни личности, които много добре се справят финансово с ежедневието си, именно благодарение на активността и продаваемостта си. Естествено има огромно значение и къде е изходната позиция - и за личността, и за държавата. Ето една интересна теория за причините за голямото разделение на бедни и богати в световен мащаб - линк.

Тук абсолютно изключвам всякакви далавери, търгове и наследени активи. Това със сигурност не се обуславя от заложбите на конкретния индивид, а е свързано по-скоро или с външни фактори, или с грешни цели - бързи пари примерно. Поне за мен това не е успешност, а изкривената страна на нашата цивилизация.
По примера на отделната личност - същото може да бъде наложено и на държавите като модел. Там също текат процеси, които са свързани с психологията на отделните народи, с мястото им, с наличните ресурси, възпитаните ценности, историята, активността и пр.
Тръгнах да пиша цялото това дълго словоизлияние с идеята хората да мислят - преди да сравняват. И да се информират също така. Когато пообиколиш останалата част на света, но не тази, която е най-примамлива за емиграция - а другата - и се сблъскаш с глада и мизерията - някак действа леко като студен душ. Тогава като се върнеш на родна земя и минеш границата, нещо ти олеква на душата. Тъй като обикновено хората реагират или пишат емоционално по този въпрос - реших поне малко да се подготвя и теоретично. И ще карам със сравнения :-) Знаете ли, че през 70те години 1% от населението е държало 10% от световните блага?
Знаете ли, че 0,1% от населението сега държи 8% от световните блага?
Изключително важно е да сме реалисти. Да знаем какво трябва да се промени, да знаем какво имаме като негативи и над какво трябва да работим. Но също така да знаем, че имаме и умения. Че всъщност този стар народ се е съхранил през годините - независимо от многото рани, които стоят на повърхността като последица от всички исторически събития. И да - както Ивайло Петков беше казал в едно интервю: повечето хора се чувстват недоволни, защото няма кой да ги представлява политически. Но тихото недоволство в социалните мрежи и непрекъснатото мрънкане на маса - не променят ситуацията. Променя я активната гражданска позиция, активността по време на избори, внимателният подбор на фирми и съдружници, с които да работите - независимо дали става въпрос за нещо дребно от сорта на кварталния магазин, или за танци. Това е най-ясният и изразен начин, чрез който да се подобрява света, в който живеем. Защото ние също влияем на средата около нас. И всеобщото мрънкане не помага на никой - само трови и товари тези, които имат сили и желание да променят нещо. Не че това е нещо ново за нацията ни - още Марко Семов беше описал, че ние сме много големи на приказки на маса, а на следващият ден, когато трябва да се случат реалните събития - всички тези от масата предната вечер се покриват. Но все се надявам, че обществото ни се развива. И се учи - не само да седи и да говори. А да действа!

Чисто практично това показва нещо изключително важно: тенденцията е (и тя се запазва), че бедните стават все по-бедни, защото богатите разпределят това, което притежават сред все по-намаляващ процент наследници. И е практически много сложно да влезеш в голямата единица. Трябва да си или толкова гениален като Стив Джобс и Марк Цукерберг, или просто да си късметлия и да си се родил богат.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво могат - и какво не могат да ми дадат народните танци?

Последните 2-3 години се вижда една много силно изразена тенденция за връщане към народното ни творчество - и изключително голям интерес към народните танци като цяло. В това, разбира се, няма абсолютно нищо лошо. Мотивацията на хората за включване в редиците на клубовете е съвсем различна обаче. И много често търпи развитие по време на обучението. Какво всъщност могат - и какво не могат, да дадат танците (това е лична позиция - и естествено може да бъде критикувана, осъждана или неразбирана): 1. Двигателна култура. Със сигурност ако човек никога през живота си не се е сблъсквал с някакво движение - независимо дали то е лека атлетика, фитнес, разходки, планинарстване, народните танци ще му дадат нещо ново и различно. За жалост обаче, когато вече сме израсли детската възраст, това се случва много по-бавно. Но - както с всяко нещо, всичко е въпрос на усилия и желание от страна на танцуващия.  На много хора първоначалната им концепция за започване на обучение по народни танци е р

Не забравяй откъде си тръгнал!

Рядко използвам удивителна в заглавие - освен ако не искам да изразя някаква много голяма емоция. Ами случаят е такъв. Вече почти ежедневно започвам да наблюдавам хора, които тотално са забравили какво е да си 'начинаещ' в нещо. Откъде са тръгнали, по чии стъпки са вървели и как самите те са се учили. А е повече от ясно, че никой не се е родил научен. Самият ни живот, начина, по който се развиваме - е с непрестанно учение. И това да не забравяме, че и самите ние сме били неуки в нещо, е изключително важно. Защото не позволява да подценяваме и другите, които се учат в момента. Да ги заклеймяваме или да ги осъждаме. Българите специално много сме свикнали да не гледаме гредата в нашите очи - а да забелязваме треската в чуждите. За мен най-важното нещо е всеки един човек да се самооценява възможно най-разумно, рационално и правилно. Да не се величае прекалено - или обратното (за което по-често съм говорила в блога): да се подценява и да си набива ниско самочувствие. Първот

"Когато ученикът е готов, учителят ще се появи"

Цитираното заглавие е една будистка поговорка, която изключително много уважавам и която Тери ми беше споделил много отдавна. Последните дни по стечение на обстоятелствата са ми много силна причина да се обърна към себе си. Преди време един близък мой човек ме беше питал защо имам нуждата да пиша в блога. Какъв е този мерак за писмено изразяване на вътрешния ми духовен свят. Всъщност отговорите са няколко. Понякога просто искам да оставя мислите сами да се съчетаят и на повърхността да излезе това, което вероятно иначе няма да имам повод (или причина) да изкарам. В някаква степен това помага и на мен самата да събера и подредя мозайката на различни ситуации. А понякога имам нуждата просто да излея емоцията, която ми се е насъбрала от различни поводи и събития. По-интересното е, че все повече познати и приятели започват да ми споделят, че следят моя блог. Включително и хора, които вече не са от обкръжението ми, което все пак ме кара да се надявам, че съм успяла да дам нещо